Micro3D-VIS, optikai 3D mérőgép

Micro3D-VIS, bemutatjuk a legújabb optikai 3D mérőgép családot

Mire képes egy multiszenzoros 3D mérőgép, amely optikai és tapintós mérést is képes megvalósítani?

A Micro3D VIS egy multiszenzoros optikai 3D mérőgép, amely optikai és tapintós elven is tud mérni. A gép gránit alapra van építve, emellett a Z-oszlop is gránit, amely nagyon jó stabilitást és robusztus kialakítást ad a gépnek. Alapból Renishaw optikai mérőrendszerrel van szerelve, illetve a mérési feladat igénye szerint opcióként Renishaw tapintófej is illeszthető hozzá. Ennek az a nagy előnye, hogy akár mérés közben is tud a mérési módok között váltani, illetve tapintót cserélni a gép, ezáltal egy teljes folyamat le tud zajlani egy optikai méréstől elkezdve egy tapintós mérésig, akár többféle tapintó használatával is.

Milyen pontossági jellemzőkkel bírnak az optikai és a tapintós elven működő komponensek?

Micro3D-VIS, optikai 3D mérőgép

A tapintó 3 mikron pontossággal bír, az optika pedig 5 mikron mérési pontosságra képes. Ezen kívül fontos jellemzője a gépnek, hogy 2 fajta szoftverrel is lehet használni. Az alapfelszereltségben az Inspect nevű mérőszoftver 2D-s mérésekre képes, de ugyanúgy tudja kezelni a manuális, illetve a CNC változatát is a gépnek. Ha valaki 3D modellt is szeretne használni mérés közben akkor a Rational Vue mérőszoftvert tudjuk hozzá ajánlani, amely alapesetben STEP, IGES, vagy DXF formátumot tud betölteni, de plusz licencdíj ellenében az összes natív CAD formátum beolvasása lehetséges.

Milyen mérési eljárások valósíthatóak meg a mérőgéppel?

Az optikai rendszer háromfajta megvilágítási móddal rendelkezik. Az alsó megvilágítás a kontúr mérésre alkalmas, ez a régi profilprojektorok működési elvéhez hasonlít. Ezen kívül 2 felső megvilágítás van a gépen, egy LEDes körfény, ami különböző szegmensekből áll és különböző megvilágítási a mértéket lehet hozzárendelni, ezáltal alkalmas a felületi pontok mérésére és a geometria, illetve akár gravírozott felületek, feliratok ellenőrzésére. A harmadik egy koaxiális felső megvilágítás. Ez a kamerán keresztül történik egy segédfénnyel, ami megint csak a felületen lévő geometriák megvilágítását segíti elő. Az optikai mérést nagymértékben befolyásolja az alkatrész színe is, melyben a segédfény szintén segítséget nyújt.

Micro3D-VIS, optikai 3D mérőgép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További részletekért keressen minket! Bemutató laborunkban örömmel be is mutatjuk a gépet, akár az Ön munkadarabján szemléltetve a képességeit!