Újdonságok az automatizált megfogás és méréstechnika terén

Az idei Ipar Napjain meglátogattuk a HÓD Industrial Kft. standját is, ahol Csordás Ákos és Mészáros Csaba mutatták be a standon kiállított termékeket. Szemügyre vettük a HÓD által forgalmazott SMW Autoblok legújabb megoldásait, köztük a ZeroAct E-Motion nullpontrendszert, valamint a virtuális valósággal támogatott mérés újdonságát, a HoloLens szemüveget is kipróbáltuk.

A HÓD Industrial standján kiállított SMW Autoblok termékek bemutatásában Csordás Ákos volt segítségünkre.

Mutasd be kérlek, hogy mivel készültetek a kiállításra, milyen termékekkel találkozhatnak az ügyfeleitek!

Csordás Ákos: Elsőnek egy induktív szenzort mutatnék be, amely az SMW Autoblok egy 12 éves fejlesztése. Lineár szenzorról van szó, amely az elmozdult távolság érzékelésére szolgál. Továbbá található itt hozzá egy adó-és vevőegység is, melyek a légrésen keresztül továbbítják az érzékelőből származó információt, azzal észlelve a fém munkadarab pozícióját. Az egész koncepció lényege, hogy Ethernet-kommunikációra és Io-linkre képes levegőn keresztül, amely sokkal korszerűbb, mint az eddigi induktív jeladók. A légrés távolsága maximálisan 3-5 mm között van, de azzal nagyon szép eredményeket lehet elérni.

Hol használható ez a megoldás?

Cs.Á.: Nehéz meghatározni, mert szerintünk ez a jövő. Számos területen alkalmazható: akár a megmunkálás során főorsóban történő darabérzékelésre is kiváló, valamint a megmunkálóközpontok palettájába is be lehet építeni, ahol a szeleptömbök külön működtetése jelentősen megkönnyíti a megmunkálást. Amire érdemes figyelni, hogy óvni kell a szennyeződéstől az eszközt.