SMW Autoblok KNCS tokmány

A robotizálás és a munkadarab megfogás kapcsolata.

A cél nem a robotizálás vagy az automatizálás. Ezek mind csak eszközök a folyamatbiztos, állandó minőségben működő, kiszámítható és követhető gyártáshoz, amit képzett és képzetlen munkaerő hiányában egyre inkább robotok, vagy automatizált ipari eszközök végeznek.

 

Az új idők új kihívásai

 

Forgácsolás során a munkadarab rögzítésének módja meghatározza a végeredmény sikerét. Az alkatrész stabil rögzítése hatással van a készülő felületre, a szerszám élettartamára, de még a méret vagy geometriai szórásra is. A tokmányoknak tehát folyamatosan magas teljesítményt kell nyújtaniuk évtizedek óta, azonban az igények már ezen is túlmutatnak.

A munkadarab megfogás problémaköre tovább bonyolódik

Elvárások a kötelező minimumon túl

Az SMW a széria termékeit maga is olyan üzemben gyártja, ahol a folyamatok legjelentősebb része automatizálva van. Több ezer partnere lévén világszerte mély betekintése van minden létező iparágba, ahol esztergálási, marási, köszörülési tevékenységek megtalálhatók. Nem mellesleg az SMW mindig egy lépéssel az ügyfelek által már megfogalmazott igények előtt jár.

 

Ezen sajátosságainak köszönhettük évekkel ezelőtt a KNCS tokmányok megjelenését, és ahogy az automatizálás és robotizálás fokozatosan teret nyer a hazai üzemekben, úgy igazolódik vissza a rendszer létjogosultsága.

 

A KNCS- N német gyártású tokmány legjellemzőbb tulajdonságai közt érdemes kiemelni az egyszerű karbantarthatóságát. Ez tulajdonképpen áll egyrészt a természetesen elvárható rendszeres tisztításból, és a tokmány oldalaira szerelt zsírzógombok használata áltaki rendszeres kenésből. 

 

A tokmány pofáit mozgató belső mechanizmus egy nem megszokott kivitelezés szerint működik, melynek két előnyét is élvezi a felhasználó.

Egyrészt a pofák ki és visszarakása (ami minimális időt vesz igénybe) 0.02mm -en belül az eredeti helyére kerül, így elhagyható a hosszú perceket és magas hozzáértést igénylő pofa szabályozás folyamata.

Másrészt a centrifugális erő hatására megmunkálás közben nem csökken jelentősen a szorító erő, ezzel növelve a megmunkálás biztonságát. A munkadarab forgásának megállítását követően pedig nincs hirtelen szorítóerő növekedés, ami különösen sérülékeny vagy vékony falú alkatrészek esetén torzítja a geometriát.

 

A legszembetűnőbb előny

 

A gyorscsere rendszer lehetővé teszi a három pofa 1 percen belüli cseréjét. Ráadásul úgy van megvalósítva, hogy a cseréhez szükséges kulcs csak akkor vehető ki a tokmányból, ha a pofa a helyére került. Így nem adva lehetőséget egy balesetveszélyes művelet kivitelezésének.

 

A gyorscsere előnye számokban is mérhető

Ha a gép óradíját mondjuk 15.000 HUF-fal számoljuk, a munkával töltött napok számát 230-al a naponta szükséges pofa cserét pedig kettővel, akkor 10 perces pofacsere és 20 perces szabályozási időkkel könnyen kalkulálható, hogy a rendszer alkalmazásával az éves szinten megtakarítható összeg körülbelül 3.450.000 HUF.

Természetesen ha két pofa cserénél többre van szükség, akkor ez a szám növekszik.

Hiba a kalkulációban

A számítás helyes, de nem számol a pofa csere során elkövetett hibákkal, vagy a szabályozás alatt történő esetleges szerszámtörés költségeivel.
Mivel ezek nagyban függnek egy üzemben dolgozók szakmai felkészültségétől nem általánosítható, hogy mekkora a KNCS tokmány használatával elkerült kár mértéke.

5 érv a KNCS tokmány használata mellett

 1 – Tartósság – az edzett tokmány alkatrészeknek és a precíz összeállításnak köszönhetően az üzem magas igénybevétel mellett is hosszú ideig élvezheti a rendszer előnyeit

2 – Hatékonyság – mely megmutatkozik a költség kalkulációk és az alkalmazható forgácsolási technológia monitorozása során is.

3 – Stabil szorító erő – ami forgás közben mereven rögzíti, a forgás leállása után pedig eredeti formáját megőrizve tartja a munkadarabot

4 – Pontos pofacsere – 0.02 mm-en belül  eredeti helyére kerül a pofa, így nem igényel szabályozást és különösebb hozzáértést sem. Robot is képes cserélni.

5 – Biztonságos rendszer – az elkövethető emberi hibák jelentős részének elejét veszi.

Az SMW KNCS sorozata felvette a lépést az iparral, és az automatizálás illetve az ipari robotok terjedése okán olyan előnyét mutatja meg, amit a hazai forgácsoló cégek eddig nem használtak ki eléggé.

Ha szeretné üzeme hatékonyságát növelni, vegye fel a kapcsolatot HÓD területi képviselőjével https://hod-industrial.hu/kapcsolat , és találjunk közösen megoldást a termelés hiányosságainak megoldására